Det känns som man antligen hatar eller älskar brysselkål! Vi på Pegår’n & Panthers tillhör dem som älskar den, även om inte alla våra familjemedlemmar gör det. Brysselkål, när den är tillagad på rätt sätt, mer eller mindre smälter i munnen vilket ökar smakupplevelsen.
Odling
Brysselkål har en väldigt lång utvecklingstid. Det är en av de grönsaker som vi har experimenterat mycket med, eftersom de odlingsråd som finns inte stämmer överens med våra förutsättningar. Från sådd till skörd tar det nästan 9 månader–lika som en gravitivitet! Det gör att man är alltid lite extra mån om den, och pysslar om den som sin bebis.
Vi sår brysselkål redan i slutet av januari, eller början av februari. Man kan bredså i början och sedan tycker vi om att sätta dem i avskurna mjölkpaket så att vi slipper omplantera i väntan på utplantering. Med det sagt, lite senare på våren, tippar vi försiktigt plantan i handen genom att hålla två fingrar runt plantan och fyller på lite extra plantjord längst ner i krukan. Det gör vi för att fylla på näringen och ge lite mer plats åt rötterna att växa. Det är lätt gjort eftersom jorden efterhand har sjunkit ihop och platsen finns.
Vänd ner lite kompost eller naturgödsel i jorden innan plantering. Precis som med alla kålväxter ska man plantera brysselkål djupt vid utplantering och trycka till ordentlig för att hindra en del kålflugor att lägga sina ägg. Ofta lägger man fiberduk över sina kålväxter för att skydda dem mot angrepp, men vi brukar inte göra det. I vårt blåsiga väder blir det ofta ett eller annat hål i fiberduken, vilket vi upplever ger motsatt effekt. De flugor och larver som kommit in, hittar inte ut– utan blir kvar under duken!
Brysselkål behöver näring under lång tid och man får gärna gödsla lite då och då med nässelvatten eller gödselvatten. I slutet av september täcker vi med fiberduk för att skydda mot hjort. Brysselkål klarar vädret och kylan bra. Det gör ingenting om det blir frost innan man skördar- det kan t om vara en fördel, eftersom smaken då blir mildare.
Användning
Man kan använda brysselkål i matlagningen precis som man skulle använda vit eller rödkål–rå i sallader, kokt, i grytor och soppor, och ugnsrostad. En tips när man rosta är att först ångkoka dem lätt 5-10 min för att sedan lägga i en ugnsplåt täckt med olja och valda kryddor. Då får man den där smälta-i-munnen upplevelsen som vi beskrev tidigare.