Grönkål har under flera år varit en av favoriterna på Pegår’n & Panthers. Den är lättodlad, ger oftast god skörd och har många användningsområden. Dessutom är den lätt att “trolla bort” för barn som tror att de inte gillar grönsaker.
Odling
Grönkål är en av de växter som måste försås. Vi brukar sätta dem i mitten till slutet av april. För att spara oss själva arbete, sätter vi alla kålväxter direkt i djupa pluggbrätten för att slippa plantera om. Om några frön inte gror fyller vi helt enkelt på med nya frön i de pluggarna. Utplantering sker sedan efter sista frost runt den 6 juni.
Vänd ner lite kompost eller naturgödsel i jorden innan plantering. Precis som med alla kålväxter ska man plantera grönkål djupt vid utplantering och trycka till ordentligt för att hindra en del kålflugor att lägga sina ägg. Kålväxter vill ha kraftig jord och behöver därför gödslas några gånger under säsongen med t ex kompost eller gräsklipp. Ofta lägger man fiberduk över sina kålväxter för att skydda dem mot angrepp, men vi brukar inte göra det. I vårt blåsiga väder blir det ofta ett eller annat hål i fiberduken, vilket vi upplever ger motsatt effekt. De flugor och larver som kommit in, hittar inte ut- utan blir kvar under duken!
Grönkål ger nästan alltid god skörd, oavsett hur sommaren ser ut, och man brukar kunna börja ta några enstaka blad redan i början av augusti. Sedan ger den skörd ända långt in på hösten, även sedan frosten har kommit. Man brukar faktiskt säga att den blir ännu godare efter några frostnätter.
Användning
Grönkål är väldigt användbart. Den går att äta både färsk, torkad och förvälld. Färsk är den god att göra grönkålschips av. Torkad går den lätt att trolla ner i en gryta eller i ett matbröd. Den går att frysa både färsk och förvälld. Färskfrusen får den lite mer tuggmotstånd och passar i en wok eller att göra chips av. Om du hellre vill förvälla den blir den mjukare och passar perfekt till en pesto.