Även i år har vi planterat för mycket, trots att vi hade ambitionen att minska på frösådden. Därför anordnar vi en Påskförsäljning där man kan köpa plantor och lite annat smått och gott.

Eftersom situationen med Corona har uppstått sedan vi skapade vårt event kommer vi nu att genomföra det på ett annat sätt. Du kan göra din beställning genom att skicka ett SMS eller ringa Britt-Marie. Hemkörning kan ske till er som bor i Västbygden och ni som bor lite längre bort kan hämta era varor på Pegår’n i Bleckåsen. Både avhämtning och utkörning sker den 4:e april mellan 10.30-12.00 eller enligt överenskommelse.

Nedan hittar ni utbud och beskrivning av respektive planta. Beställning sker till Britt-Marie. Tele 070-253 90 31. Uppge namn, leveranssätt och önskade varor. Vi skickar en bekräftelse. Betalning vid leverans/avhämtning, kontant eller Swish. 2 kr tillkommer för emballage.

Utbud

Plantor (Läs mer om varje sort längre ner på sidan)

 • Tomat ”Vilma” 35 kr
 • Tomat ”Tiny Tim”, 35 kr
 • Chili ”Jalanduro”, 35 kr
 • Kronärtskocka ”Vert de Provence”, 35 kr
 • Rotselleri ”Monarch” 25 kr
 • Brysselkål ”Groningar”, 25 kr
 • Raddichio ”Palla Rossa 6”, 25 kr

Till Påskbordet

 • Rödvinbärsmarmelad ca 250ml, 45 kr
 • 6-pack ägg, 18 kr

Plantering tillbehör

 • 5-pack krukor (11cm) med plantskydd (perfekt för att hålla kryddor upprätta), 25 kr
 • Planterings briketter (påse med 10), 20 kr
 • Trädgårdshandskar, ”Garden Girl”, storlek M, 60 kr
 • Plantetiketter 10-pack, 10 kr

Trädgårdspresentpaket

 • Trädgårdspresentpaket: 1 par handskar, 10 planterings briketter, 5 krukor med stöd, 10 plantetiketter, en påse vitlök* till plantering), 110 kr

*Vitlöken kan man naturligtvis äta men vi rekommenderar att man plantera det på våren för att få till en purjolöks-liknade, mild-smakande vitlök som passar perfekt till t.ex en wok.

Plantsortiment

Eftersom det är tidigt på säsongen behöver samtliga plantor fortsätta att växa till sig inomhus innan det är dags att sätta om dem i en större kruka eller plantera ut.

Tomaten ”Vilma” är en ny sort som vi inte tidigare provat. En kruktomat som blir 20-25 cm. Kompakt och stabilt upprätt växtsätt för krukor och lådor. Ger runda frukter på ca 30 g. Kan behöva stödjas. Behöver ej tjyvas. Kan sättas ut när risken för nattfrost är över och nattemperaturen är över 7 grader.

Tomaten ”Tiny Tim” är en ny sort som vi inte tidigare provat. En busktomat som blir 60-90 cm hög och ger många små, söta frukter. Lämplig att odla i stor kruka inomhus, i skyddat läge utomhus eller i växthus. Kan behöva stödjas. Behöver ej tjyvas. Kan sättas ut när risken för nattfrost är över och nattemperaturen är över 7 grader.

Chili ”Jalanduro” är en sort som vi haft i flera år. Dessa plantor kommer från egna frön. En lagom het chili av Jalapeno typ. Ger ca 7 cm blanka fina frukter. Höjd ca 60-90 cm. Passar utmärkt att odla i kruka i skyddat läge utomhus eller i växthus. Kan sättas ut när risken för nattfrost är över och nattemperaturen är över 7 grader.

Rosensallat eller ”Raddichio” (Palla Rossa 6) är en ny sort för oss. En typ av cikoria som bildar små rödkålslika huvuden med ett intensivt rött inre med vita nerver. Smaken är något bitter, men spännande i blandad sallad. Skördas relativt sent, eftersom huvudena ofta inte knyter sig förrän höstkylan kommer. Smaken blir sötare efter lite frost. Planteras i skyddat läge. Trivs i mullhaltig, fuktighetshållande och väldränerad jord. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. 25 cm avstånd.

Kronärtskocka ”Vert de Provence” är en sort för som vi inte provat tidigare. Trivs i näringsrik, väldränerad och djup jord i varmt läge. Kan planteras i kruka- vilket vi rekommenderar eftersom den är värmekrävande. Kan även sättas i växthus. Vattna rikligt, den får inte torka ut. Blir upp till ca 100 cm. Skördas efterhand strax innan blomknopparna slår ut. Utslagna blommor kan användas torkade i blomsterarrangemang. Tål lite lätt frost på hösten.

Brysselkål ”Groninger” är en favorit som vi sätter varje år. Ger en stor mängd djupgröna, kompakta, mycket goda huvuden. Plantan är kraftig och stadig, 60-80 cm hög. Groninger är mycket köldtålig och skördas sent på hösten. Smaken blir bara bättre efter några frostnätter. Vi sätter ut några plantor redan när jordtemperaturen blivit ca 10 grader (förra året var det sista veckan i april). Dessa plantor behöver skyddas med tex vit ull eller halm och täckas med fiberduk tills risken för kalla nätter är över. Kan även planteras ut när risken för nattfrost är över.

Rotselleri ”Monarch” är en sort som vi tycker mycket om. Ger en stor och tung, något högbyggt rund rotselleri. Köttet är vitt och fast med en angenäm, mild, nötaktig smak. Det behåller sin vita färg även efter kokning. Monarch är en frisk och tålig rotselleri med utmärkta lagringsegenskaper. Plantera ut när jorden blivit lite uppvärmd och risken för nattfrost är över.