Persilja är en tvåårig växt, men odlas ofta som ettårig. Hittills har vi satt ny persilja varje år, mest av den anledningen att odlingarna utvecklas från år till år vilket gör att den inte har fått någon fast plats.
Odling
Persilja har lång utvecklingstid. För att få en så lång skördeperiod som möjligt använder vi flera olika odlingsmetoder.
Höstså- Vi har höstsått en del bladpersilja, vilket har fungerat väldigt bra. I höstas provade vi även att så kruspersilja- hur det går har vi alltså ännu inget svar på.
Förså- Vi försår en del persilja redan i mars. Vi sätter fröna direkt i pluggbrätten för att slippa plantera om dem innan de ska sättas ut, men också för att de då blir lättare att hantera vid utplantering. Det krävs tålamod när man försår persilja eftersom de har lång groningstid. Det kan vara lätta att misströsta och tro att man misslyckats, men efter flera veckor börjar de titta upp ur jorden.
Direktså- En del av persiljan sätter vi direkt i landet. Dessa plantor inte ger skörd förrän sent på hösten.
Användning
Persilja kan användas på många olika sätt. Bladpersilja har mjukare blad än kruspersilja, vilket gör att man inte behöver hacka den i så små bitar. En pesto gjord på persilja passar t ex bra till älgkött eller att vända ner i en varm rotfruktssallad. Persilja blir också gott som smaksättare i ett kryddsmör, i örtsåser eller som en del i ett örtsalt.