Våra jordgubbssorter 

Vi har två olika jordgubbssorter, Polka och Sonata, som är de godaste sorterna vi någonsin smakat och de kompletterar varandra mycket bra. Båda sorterna är mycket goda att äta precis som de är. Finns det något  bättre än solvarma jordgubbar som man precis har plockat? 

Självklart kan man använda alla jordgubbar till det man önskar, t ex att frysa ner för att kunna plocka fram under vintern eller koka sylt av, men de olika sorternas egenskaper gör att vi tycker att de lämpar sig särskilt bra för olika ändamål. 

Polka

Polka är en sort som många känner igen eftersom den har används mycket inom just självplock. Den är en söt jordgubbe som har en mörkt röd färg rakt igenom. De är ganska fasta i konsistensen och har en aromatisk smak. 

Vi tycker att Polka passar utmärkt att äta färska men går också bra att djupfrysa. De behåller sin söta smak även när de varit frusna. Du kan också koka tex en dessertsylt av dem. Eftersom bären är så söta i sig får sylten mycket sötma. För att få upp syran kan man blanda dem med t ex rabarber. En annan god, men kanske lite mer oväntad kombination, är att blanda dem med röda vinbär.

Denna sort passar för odling i zon 1-6, fast vi tycker de fungerar utmärkt i zon 7 och klarar den tyngre jord som vi har här. Det är en medeltidig sort som ger en relativt hög avkastning och lägger många revor. Kanske bidrar den extra långsamma bärtillväxten till den intensiva och söta smaken som vi tycker att just våra jordgubbar får. Hittills har Polka inte gjort oss besvikna utan svarat mot alla våra förväntningar.

Sonata

Sonata har en ljusare röd färg och svagt rosa fruktkött. De är sötsyrliga och saftiga och vi tycker att de har en kraftig god jordgubbssmak.

Sonata är en sort som också passar väldigt bra att äta färska. De har lite mer syra och vi tycker att den ger en god sylt med mycket jordgubbssmak. De blir också goda att torka och blanda i tex dina flingor.

Sonata är en medelsen sort som ger hållbara bär. Den ger större, men färre bär på varje planta som är ännu en bra anledning att sylta med eftersom det krävs mindre rensning. De lägger mindre revor än Polka och tål både heta dagar och kraftiga regn, vilket är en fördel med de somrar som vi haft de senaste åren. Även Sonata har motsvarat våra högt ställda förväntningar.

Vår anläggning

I Bleckåsens södersluttningar ligger vår småskaliga ekologiska jordgubbsodling som består av ca 6000 jordgubbsplantor. Vi är inte utrustade med en massa tjusiga maskiner där vi sitter och tittar på, utan i stort sett allt arbete sker med handkraft. Varje planta sköts med omsorg, mer kärlek än vad vi ger dem kan de knappast få. Vid några enstaka tillfällen tar vi hjälp av vår 60 år gamla traktor- som annars får stå och vila. 

ekologisk ogräsbekämpning — kartong och halm

Våra jordgubbar är helt obesprutade och har fått växa i lugn och ro efter de förutsättningar som naturen ger. Lite extra vatten och ekologiskt gödsel är det enda vi tillfört. Eftersom de fått mycket solljus och god tid på sig att mogna hinner de utveckla mycket smak.

Vi är stolta över vår lilla odling och vill välkomna våra kunder ut på landsbygden för att smaka på goda jordgubbar och uppleva något unikt. När man plockar hos oss, får man inte bara utsökta jordgubbar, utan också en naturupplevelse.