Vår anläggning och våra jordgubbar

I Bleckåsens södersluttningar ligger vår småskaliga jordgubbsodling. Våra jordgubbar är helt obesprutade och har fått växa i lugn och ro efter de förutsättningar som naturen ger. Lite extra vatten och ekologiskt gödsel är det enda vi tillfört. Eftersom de fått mycket solljus och god tid på sig att mogna hinner de utveckla både smak och sötma. Varje planta sköts med omsorg, mer kärlek än vad vi ger dem kan de knappast få, och vi är stolta över vår lilla odling.

Vi har idag 5 olika sorters jordgubbar men under säsongen 2024 kommer vi att utöka dessa genom att påbörja anläggningen av en försöksodling med nya och gamla jordgubbssorter. Detta som en del av den utvecklingsfas som vi just nu befinner oss i. Det  innebär också att vi har minskat vår självplocks-verksamhet.  Genom vår försöksodling hoppas vi  hitta sorter med goda egenskaper för vårt tuffa klimat i zon 7 .

Om du har tips på någon sort som du tycker att vi ska prova får du gärna kontakta oss. 

Finns det något  bättre än solvarma jordgubbar som man precis har plockat? Vi har fem olika jordgubbssorter, Polka, Sonsation, Allegro, Limalexia och Senga Sengana som alla  förstås är goda att äta precis som de är. Långa dagar och svala nätter gör att bären blir både smakrika och söta. 

Självklart kan man använda alla jordgubbar till det man önskar, t ex att frysa ner för att kunna plocka fram under vintern eller koka sylt av, men olika sorter skiljer sig åt både vad gäller olika smak, fasthet och  de olika sorternas egenskaper gör att vi tycker att de lämpar sig särskilt bra för olika ändamål. Om du är nyfiken på att upptäcka mer om hur olika jordgubbar smakar kan du boka en provsmakning under jordgubbssäsongen.

ekologisk ogräsbekämpning — kartong och halm