Säsong 2018 var verkligen ett nödår avseende regn i hela Sverige. Att hantera torkan var en utmaning som många, liksom vi, kämpade med. Dessutom har vi, som många andra här i Västjämtland egen brunn, och vi var väldigt mån om att den inte skulle sina. Nu hoppas vi verkligen att Säsong 2019 inte blir en upprepning av förra året! Om det skulle bli så, eller om vi skulle uppleva kortare torra perioder eller om du helt enkelt vill spara på vatten ger vi våra bästa tips.
Vattna Effektivt
Om man som vi inte har obegränsat med vatten att tillgå, är det absolut viktigaste när man ska vattna, att det är effektivt. Faran annars är att vattnet rinner eller dunstar av, utan att mätta jorden. Om man vattnar när det är riktigt torrt kan det se ut som att jorden är mättad, men det kan vara bara ytligt. Då är det värt att kolla av hur fuktigt det är lite djupare ner under rötterna.
Vi har upptäckt att ett bra verktyg när jorden är extremt torr är en liten, gammal inomhusvattenkanna med lång, rak pip. För att ta reda på om jorden är lagom “mättad”, ta den tomma inomhusvattenkannan och tryck ner den i jorden lite vinklad mot rötterna. Om den inte tar emot, utan istället lätt går ner i jorden behöver man vattna underifrån. Detta är enkelt att göra. Fyll upp vattenkannan, tryck ner den i jorden, precis som du gjorde tidigare, och dra ut den långsamt. Duscha därefter med en vanlig vattenkanna i ungefär 2 sekunder. Om det är riktigt torrt, kan denna “pipvattning” behöva göras flera dagar i rad tills jorden är mättad och pipan liksom “tar emot”. Därefter räcker det med att duschvattna. Men håll koll om regnet inte kommer, för att hålla jorden fuktig kan man behöva pipvattna lite då och då.
Tänk dessutom på att:
- vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att vattnet inte ska dunsta av.
- “Mulch” om du har möjlighet. Det betyder att man helt enkelt täcker runt plantorna och mellan raderna med organisk material. Det gör att fukten lättare håller sig kvar, och det håller också ogräset borta. Detta är bra att göra oavsett om det är torka eller ej! Man kan göra en “häxblandning” genom att blanda ihop det man har tillgång till t ex lite kompost, såjord som finns över, gamla löv, sågspån, barkmylla, en övergiven myrstack eller rivet tidningspapper.
- Gräsklipp är också guld värt att täcka runt med, eftersom det också gödslar dina växter. Om du inte har tillräckligt med gräsklipp rekommenderar vi starkt att du blir vän med någon som har det.