Vi som är Pegår’n & Panthers heter Lotten Wallenhed och Britt-Marie Panther Olausson. Sedan 2018 har vi bedrivit en yrkesmässig jordgubbsodling i Alsens socken. Våra gårdar, kända som ”Pegår’n” och ”Panthers”, ligger båda i det natursköna Bleckåsen, beläget i Västjämtland. Det är en plats där våra familjer har rotat sig sedan 1800-talet.

Vi är kanske mest kända för vår jordgubbsodling med självplock, men håller också i odlingskurser och arrangerar olika trädgårdsevenemang. Vi har nämligen ett brinnande intresse för odling. Vi har våra egna utmaningar och begränsningar eftersom våra gårdar befinner sig i växtzon 7, breddgrad 63, och en stor del av vår kunskap får vi genom att experimentera och hitta nya och hållbara lösningar i detta karga klimat.

Just nu är vår verksamhet inne i en utvecklingsfas, och vi har därför minskat vår självplock-verksamhet för att frigöra tid för flera spännande projekt som vi arbetar med.

Britt-Marie Panther Olausson och Lotten Wallenhed
  • I Zon Norr: Ett av våra samarbetsprojekt innefattar ett zon norr-projekt, där vi samarbetar med Hushållningssällskapet för att utveckla och främja odling i norr. 
  • Vi kommer säsong 2024 påbörja anläggningen av en försöksodling med gamla och nya jordgubbssorter som är anpassade till vårt tuffa klimat. Läs mer här. även om jordgubbar är vår största passion, började vårt intresse för odling med att odla tomater och chili. Därför har vi startat projektet ”Alla kan odla!” som syftar till att ge andra en enkel ingång till odling genom att odla tomat och chili i krukor. Vi hoppas att detta projekt kommer att inspirera fler att börja odla själva. Läs mer här.
  • Och vi fortsätter att med äring- att ta vara på det som finns omkring oss . Läs mer här.

–Lotten Wallenhed och Britt-Marie Panther Olausson